Berenloop loopt weer geweldig

WebNiek1 WebAndries1

Het is de eerste zondag van november en dus weer tijd voor de Berenloop op Terschelling. We vertrekken vroeg in de ochtend met 15 lopers voor de halve marathon. De Berenloop is één van de zwaarste, maar ook één van de mooiste lopen van Nederland. Met de veerboot naar West, want dan hebben we even tijd om gezellig bij te kletsen, een potje te klaverjassen en te genieten van een bakje koffie. ’s Avonds gaan we terug met de snelle boot en zijn we net na studiosport weer thuis. We verkleden ons in de parkeergarage van hotel Schylge en hierna is het een km inlopen naar de start onder de Brandaris. Bij aankomst op West schijnt de zon, bijna windstil en dit na een vertrek uit Harlingen met veel regen.  Het belooft een mooie dag te worden. De start is om 12 uur en er vertrekken ongeveer 4500 renners voor de halve marathon die loopt van West naar Midsland, Formerum, Midsland aan zee en over het strand en bos terug. De marathon start een half uur later, maar niemand van ons doet hier aan mee.

WebJaap1 WebDedde1

Attie en Pieter lopen hun eerste halve marathon en dan meteen ook maar de Berenloop. Beiden waren vooraf goed in training en hadden in de weekends al een aantal duurlopen gemaakt. Pieter schrijft hieronder zijn eigen verslagje over zijn ervaringen van deze dag:

Zondag 5 november  heb ik tijdens de Berenloop mijn eerste halve marathon gelopen, voor mij een mijlpaal in mijn hardlopers loopbaan. Vooraf zag ik best op tegen de loop, aangezien ik weinig ervaring  heb op de langere afstanden. Voorafgaand heb ik twee keer een 15 km wedstrijd gelopen en één keer een 16.1 km. In de aanloop naar de loop en ook tijdens de bootreis er naartoe werd mij duidelijk gemaakt dat dit ook nog eens een zware halve marathon is, dat help niet echt mee:-:)

Na een korte warming-up probeerde ik samen met Klaas van der Zee bij de start te komen, dat bleek een hele opgave. We besloten daarop een dranghek op te tillen en vrij vooraan het startvlak in te stappen. Aangezien Klaas een ervaren halve marathon loper is, besloot ik zolang mogelijk bij hem te blijven. De eerste kilometers gingen vlot en gemakkelijk, onderweg genoot ik van de sfeer. Tot 12 kilometer heb ik heerlijk gelopen, op het strand met wind tegen ging mijn tempo omlaag.  Hier kon ik gelukkig aanhaken bij Klaas, zodat ik niet nog meer tijd verloor.

De laatste kilometers door het bos heb ik geprobeerd Klaas bij te houden, dit is tot kilometer 19 gelukt. Na 19 km gaven mijn benen aan dat ze er wel klaar mee waren, de laatste 2 km heb ik mijn eigen tempo gelopen. Bij het betreden van de rode loper voelde ik vernieuwde energie en kon ik er nog een kleine versnelling uitpersen, waardoor ik net onder de 1.52 bleef.Na afloop was ik redelijk kapot, maar het voldane gevoel overheerste. Nadien , bij de finish van de laatste marathon lopers voelde ik weer de bijzondere sfeer van de Berenloop. Vooraf had ik me voorgenomen dat dit een eenmalige actie zou zijn, maar de bijzondere sfeer en het voldane gevoel na afloop wil ik graag nog eens meemaken…….

Maandagochtend werd ik wakker met spierpijn in mijn hele lichaam, maar met een lach op mijn gezicht.  Dat is dus wat de Berenloop met je doet!                                                                                                            Pieter

WebPieter WebJelle1

Na een heerlijke douche in de doucheruimte van de jachthaven gingen we richting dorp om in eetcafé Loods na te genieten met een bokbier en bitterballen. Na nog een visje bij de plaatselijke visboer en de laatste lopers van de marathon over de streep zien juichen, gaan we richting de snelle boot. In de vertrekhal worden  op dat moment de prijzen uitgedeeld en de winnaars in het de bloemetjes gezet. Na 45min varen arriveerden we in Harlingen. We nemen afscheid van de Snekers onder ons en rijden in snel tempo terug naar Dokkum met in de tas o.a. een medaille, Berenloop-shirt en een heerlijk gevoel van voldoening. Het was alweer een prachtige Berenloop-dag op Terschelling!

   WebReina WebThea1                       

Resultaten

Niek 1.26.46 / Andries 1.32.22 / JaapB 1.42.37 / Dedde 1.46.27 / Thea 1.48.43 / Ed 1.49.57 / Klaas vdZ 1.51.39 / Pieter 1.51.57 / JanBoon 1.52.02 / Jelle 1.52.29 / Rommert 2.01.18 / Hinke 2.05.10 / Femke 2.05.52 / Reina 2.19.55 / Attie 2.25.56

    Webvisje1 Webvisje2 Webvisje3

    Voor vertrek naar de boot nog een visje eten

Sportgroet van

KLaas & Pieter