Genieten van de natuur tijdens de Indian Summer

Op zaterdag 21 oktober vertrokken Niek en Jaap naar Rolde om deel te nemen aan de trailrun Indian Summer. Beiden hadden zich ingeschreven voor de 27 km. Even na tienen arriveerden de mannen bij camping de Wijert. Hier heerste een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Het is een relatief kleinschalig evenement. Aan de 27 km loop doen 15 vrouwen en 57 mannen mee. Het aantal lopers op de 14 km is groter: 117 vrouwen en 99 mannen. Er is ook een ultraloop met afstanden van 60, 100 en 127 km maar die afstanden vinden de atleten van Loopgroep Dokkum toch iets te gek.

RFR

De ontvangen barcode werd ingescand en ter plekke gekoppeld aan een startnummer. Tussen 10.30 en 10.45 mag er gestart worden en even na 10.30 vertrokken Niek en Jaap vanaf de camping in een licht miezerregentje, waarbij hun startnummer opnieuw werd gescand. Niek is geheel blessurevrij maar heeft preventief één knie voorzien van een elastische band. Na 1,5 kilometer zijn de lopers het dorp uit en begint het echte werk met de oversteek van een kale akker met mooie zachte, bruine aarde.

RFRJaap1 RFRNiek1

Geconcentreerd lopen en je voeten goed plaatsen is dan belangrijk. Via smalle paadjes over de heide en door het bos gaat het richting Gasteren. De (mountainbike)paadjes zijn erg smal en ook hier vraagt het lopen een goede concentratie. Omdat Niek en Jaap de eerder hebben gelopen weten ze precies waar ze zich op het parcours bevinden. Een aantal keren wordt er een klaphekje met vee rooster gepasseerd. Die zijn er voor de Schotse Hooglanders en één zo’n grote jongen staat midden op het pad. Om het dier niet te ontrieven en aan het schrikken te maken loopt Jaap er maar rustig langs.
Na 10 kilometer komen de prachtige Gasterse duinen in zicht waar zandvlaktes en duinpartijen zijn. En passant passeren de lopers ook enkele grafheuvels uit de oudheid. Nadat de Oudemolenseweg is overgestoken voert de route langs de Drentse Aa die hier het Oudemolense diep heet. Begint het met sompen door natte graslanden al gauw staat het water tot boven de enkels en is het erg modderig. Maar niet getreurd even verderop gaat het over de rulle zandpaden van het Baloërveld waar nog even een flinke lus wordt gemaakt.
Na 20 km komen de lopers aan bij de schaapskooi waarin een verzorgingspost is ingericht. Op een rijkelijk gedekte tafel is van alles te krijgen: water, cola, banaan, sinaasappel, krentenbrood, sûkerbôle, drop en winegums. Jaap neemt de tijd om van dit lekkers te genieten, maar Niek zit in een goede flow en rent de schaapskooi voorbij. Met de auto in zicht mag nog een mooie lus van 7 kilometer gemaakt worden. De sokken waren al weer wat opgedroogd maar het Looner diep rekent hier resoluut mee af. Het is weer soppen geblazen in de loopschoenen. Na 25 kilometer arriveren de lopers op de oude spoorbaan en kunnen de laatste twee kaarsrechte kilometers worden afgelegd. Na 2 uur en 6 minuten gaat Niek als zevende van de mannen over de finish. Jaap komt als 26e man binnen in een tijd van 2 uur en 28 minuten.

RFRNiek2

Het was een prachtige loop met aan het begin een miezerregentje, maar al snel werd het droog. Prima temperatuur om te lopen. De afwisseling in het parcours beïnvloedt de beleving van de afstand in positieve zin. Tot 20 km loopt het lekker en zo als altijd wegen de laatste loodjes het zwaarst.