Lopen in Minnertsga 29 juni 2017

Trainer Ed had bedacht, dat op donderdag een wedstrijdje lopen een prima vervanging was voor de reguliere training. Dus Loopgroep Dokkum ging met 13 man/vrouw naar Minnertsga waar vooraf aan het dorpsfeest werd gewandeld en hardgelopen voor een goed doel. Het weer top: 20 graden met iets vocht in de lucht en geen wind in een schitterend open landschap. Alle overtollige kleding kon uit en strak 19.30 werden ruim 100 lopers weggeschoten
Het parcours ging niet als vorig jaar over de Griene Dyk, maar via "Lyts Vietnam" naar de Binnemaleane en daarna richting Ried tot aan de afslag Beintenleane voor twee kilometer onverhard pad. Weer aangekomen bij de doorgaande weg ging het via de Finne, de Tilledyk en het fietspad langs de vaart naar het sportcomplex. Een gevarieerde loop en ontvangst met brassmuziek aan de finish. Al gauw verdwenen Andries en Jaap in de voorhoede waar ze zich gingen bemoeien met de eerste tien lopers.

03

Henk en Marja sloegen linksaf voor hun 5 kilometer. 

06  04

Durk, Dedde en Rommert volgden in een pittig begintempo rond 5 min per km, met daarachter Jan B, Jan R, Roelof, Femke en Jilles.

05

Rommert had even tactisch overleg met neefje Jildert, die zijn eerste 10 km liep. Met jeugdige overmoed sloot die vervolgens aan bij inhalende dorpsgenoten en liep weg van het groepje van drie. Durk hield het tempo vrij hoog, wat eigenlijk ook wel goed liep. Er zat veel zuurstof in de lucht en de warmte viel mee. Voor de afslag Binnemaleane voegde Jan B zich bij het groepje en bemoeide zich met het tempo.

01

Tot aan de waterpost op 5 km liep het gesmeerd. We passeerden een lang lint van wandelaars, die de andere kant waren omgeleid. Rommert had geregeld drukte met passerende familieleden. Gezellig, dat wel. We zagen dat in de verte Andries op een vijfde stek liep en inliep op nummer vier en drie. Uiteindelijk werd dat plaats vier in 42.10. Jaap liep daar op een negende plaats in een zéér regelmatig tempo. Hij veegde zo een aantal lopers op die hem eerder zeer enthousiast inhaalden. Ervaring en magnesiumspray doen wonderen...
Na de waterpost kwam een onverhard stuk Beintenleane, wat Durk iets uit zijn ritme haalde. Jan B trok door en kreeg visioenen van de Centrale Asloopfinish. Wel begon hier de warmte een rol te spelen. In een strak tempo rond 5.15 per km ging het richting Tilledyk voor de laatste kilometer.
Daar meldden Rommert's bovenbenen, dat de reguliere trainingsafstand werd overschreden en dat kostte snelheid. Maar allez, pijn is de kers op de finish. Het werd een muzikale intocht in ruim 52.30 voor een versnellende Jan B, gevolgd door Dedde, neefje Jildert en net geen 53 minuten voor Rommert. Durk volgde op ruim 54 minuten. Allen werden verwelkomd door een niet lopende trainer met onwillige kuitspieren. Roelof en Jan R bleven ruim binnen het uur met een rustige start en een constante loop.

02

Jilles vertrok wat vlot voor zijn doen tussen al die enthousiaste lopers. De kilometertijden varieerden van 5.30 tot ruim boven 6 minuten per km aan het eind. Maar hij zag er fit uit na binnenkomst. Femke kreeg na een voorspoedige start last van de combi warmte en vocht. Voorbij het onverharde stuk liet ze Jilles lopen en ging voor een eenzame strijd naar de finish. Henk Baas koos voor kort om blessures te vermijden en was binnen 25 minuten weer aan de finish. Marja mocht er iets langer van genieten. Rond 33 minuten kwam zij binnen voor een verdiend drankje. Conclusie in de nazit: een prima loopje in een gezellige setting en een prima alternatief voor een gewone training. Deze blijft erin.

rrr

Uitslagen:

10 km
Andries 42.10
Jaap Visser 46.16
Jan Boon 52.35
Dedde 52.37
Rommert 52.54
Durk Gros 54.30
Roelof 56.05
Jan R 57.05
Jilles 59.00
Femke 1.01.02

5 km
Henk Baas 24.35
Marja 32.50