10 km soppen tijdens de Dom Verdanloop in Reutum

Het weekend van 24 en 25 juni verbleef ik met Marjan in het mooie plaatsje Ootmarsum in Twente. Toen ik vernam dat er op zondagochtend in het 5 kilometer verderop gelegen dorpje Reutum een hardloop- en wandelevenement plaatsvond wilde ik de kans om hieraan mee te doen niet laten lopen. De start is om 7.00 uur en dus werd de wekker gezet op 5.30 uur. Om 6.00 uur zat ik op het fietsje om via de Kuiperberg de 5 kilometers naar Reutum af te leggen. Een goede warming up en even wakker worden. In het centrum van het dorp heerste nog een rustige sfeer, maar tegen 7.00 uur hadden zo’n 300 hardlopers hun startnummers opgehaald en opgespeld, waren de dorpsbewoners door een stevige beat uit het bed geblazen en vervolgens met slaperige ogen ook naar de startlocatie gekomen.

DomVerdan2  DomVerdan4

Het was droog en niet koud zodat ik in korte broek en t-shirt klaar stond voor de 10 kilometers. Klokslag 7.00 uur werden we weggeschoten en gingen we het dorp uit. Tegelijkertijd begon het te miezeren.

DomVerdan5  DomVerdan6

Via onverharde paden en fietspaden liepen we door weidegebied, afgewisseld door boomwallen. Ik was redelijk vooraan gestart en kon goed mijn eigen tempo lopen. De miezer ging over in lichte regen en halverwege in een stevige plensbui. Om toch nog wat te zien moest ik de bril afzetten. Van de omgeving kreeg ik steeds minder mee, maar het lopen ging verder prima. Ik volgde de vage, feloranje schim die in de verte voor me liep. Zo passeerde ik het bordje Reutum en kon ik in de verte de speaker horen. Een laatste rondje door het dorp en na 46 minuten en 40 seconden passeerde ik de finish.

DomVerdan3

Van prins carnaval kreeg ik een mooie medaille omgehangen. Naast de finish stonden tafels opgesteld voor het ontbijtbuffet. Het weer nodigde niet uit om hier aan te schuiven, maar een kop koffie gaat er wel in. Nadat ik een droog shirt had aangetrokken werd het zowaar droog en besloot ik weer op het fietsje te springen om ‘thuis’ een lekkere warme douche te nemen. Onderweg bedacht ik dat het, ondanks het weer, een leuke ervaring was. Bovendien had ik nog de hele dag voor me. Met één vraag bleef ik nog zitten: wie is of was Dom Verdan? Enig speurwerk op internet verschafte mij een antwoord. Dom verdan betekent in het Vechtdals dialect non stop. Ik sluit af met de slogan van deze loop goed goan, wat betekent: het ga je goed.

Jaap Baalbergen