Mar-athon Sneek 2017

Zaterdag 24 juni is het dan eindelijk zover: de mar-athon Sneek. Rob Pestman en Klaas van der Zee rennen de marathon en hebben er heel veel zin in. De week vooraf was het warm en soms 27 graden, maar gelukkig is het op deze zaterdag koeltjes en winderig weer. Nu maar hopen dat het niet te veel waait zo rond het Snekermeer. Beide heren hadden zich goed voorbereid en waren er klaar voor. Echter bij de start slaat toch een beetje de twijfel toe zo van het is toch wel een heel eind die 42 km. Maar eenmaal tussen alle andere lopers begint de adrenaline omhoog te kruipen en het gevoel het kan niet misgaan begint te overheersen. De mannen zijn mooi op tijd in Sneek. Het is nog even zoeken naar de inleverplek van de kledingtas, maar al snel is duidelijk dat dit bij de finish is. Na omkleden en inleveren van de tas is het richting start. "Hé Rob en Klaas waar kun je de tas inleveren?" Oh ja, onze namen staan op het startnummer haha...

Om 19.00 uur is de start. Na een paar keer heen en weer lopen en strekken sluiten Rob en Klaas zich aan in de rij en precies op tijd klinkt het startschot. De eerste 5 km gaan goed en beiden lopen het tempo van 4 uren finish. Rommert komen we dan voorbij, want hij staat op de brug zijn schoonzoon aan te moedigen. Zodra hij ons ziet begint hij van schrik nog luider aan te moedigen. En wij stuiven de brug over. Bedankt Rommert voor je extra steuntje in de rug....Rob houdt het tempo mooi aan, maar Klaas trekt zich iets terug in tempo. Het loopt lekker met het zonnetje erbij en met de wind in de rug richting Joure, Goingaryp en zo over schelpen-fietspaden en stukken door het weiland komen we bij de startplaats van de halve marathon. De eerste 21km zitten er op en Rob loopt 1.56 en Klaas 1.59. Gerard Dam staat hier om ons een hart onder de riem te steken. De eerste 21km is een prachtige route door een prachtig stuk natuur. Dit is misschien wel het mooiste gedeelte. Nu richting Terherne waar je een draai maakt richting Sneek en dus met de neus naar het Westen. Het begint harder te waaien en het wordt bewolkt en al wat donker, maar gelukkig blijft het droog. Je ziet de groepjes uit elkaar vallen en velen komen alleen te lopen. Gelukkig wordt het punt met nog 3km bereikt en dat geeft de burger moet.

 

Je weet nu dat je bijna bij de rondweg Sneek bent en dan is het lopen naar het  aquaduct onder de Houkesloot door en dan rechtsaf de stad in. Het aquaduct is voor velen nog een obstakel. Je gaat diep onder het water door en dat komt het even op de laatste loodjes van de kuitspieren aan. De stad in richting finish is er onderweg nog veel publiek en zij juichen je vanzelf richting het podium op de markt bij de Martinikerk. Op dit podium is de finish. Op de markt is het feest in volle gang en je komt binnen met heerlijke muziek. Je weet je bent er en je hebt het gehaald. Rob loopt 3.59.56 en Klaas loopt 4.16.49. Beiden keren met een uiterst goed gevoel richting Dokkum. Met nog een klein uurtje rijden kom je wel erg stijf uit de auto. Na een warme douche en nog een biertje gaat dan eindelijk het licht uit. Een welverdiende zzzzzzz. en in dromenland nagenieten van de mar-athon.

    

KZ