Bulleloop in Lekkum, mooi loopje op de woensdagavond

Ondanks de voetbalwedstrijd Ajax – Lyon kwamen op deze woensdagavond, 3 mei, 234 deelnemers aan de start bij de Bulleloop en dat waren er meer dan bij de vorige editie. Wie had dat verwacht. De start en finish waren bij de kaatsvereniging Reitje Him waar men na afloop zich kon douchen. Om 19.30 uur klonk het start schot en de lopers op de 17.5 km en de 10 km gingen van start. Speaker Duco Zijlstra gaf nog even de tussenstand van Ajax door (inmiddels 2-0) en dat hadden velen niet verwacht, te horen aan het geroezemoes onder de deelnemers.

  

Loopgroep Dokkum was met 5 leden en 2 gastleden naar Lekkum gekomen. Gastleden Tiny Wouda en Tracy van der Ploeg liepen de 5,6 km. Tiny probeert haar basissnelheid weer wat op te voeren en Tracy zit in een opbouwfase voor langere afstanden. Tiny liep een prima tijd van 27:32 en Tracy in 29:03.

  

5 leden van de Loopgroep waren vertegenwoordigd op de 10 km. Jaap Baalbergen was als eerste van de Loopgroep terug. Hij was voorin gestart en dat is ook wel nodig om een snelle tijd te lopen. Het begin van het parcours is nog al smal en met een kleine 200 lopers aan de start is het moeilijk wegkomen als je te ver naar achteren staat. Jaap kwam in 47:23 over de finish.

Voor Ed Velderman was het een thuiswedstrijd, want hij woont in Giekerk. Hij liep dus op bekend terrein. Onze trainer, een sportman in hart en nieren, had de woensdagochtend ook al een loopje gedaan met zijn loopgroepje en liep diezelfde avond nogmaals een afstand. Dat ging hem goed af, want hij klokte 50:33 op de 10 km.

  

Ook Durk Gros was naar Lekkum afgereisd. Hij ging rustig van start en na een kilometer kwam hij in zijn tempo van om en nabij 5:30 per km. Hij hield dit goed vast tot de finish. Eindtijd van Durk 54:46.

Het weer was prima . De eerste helft van het parcours hadden de lopers wind tegen en het tweede gedeelte hadden ze de wind mee. En dat allees met een prima looptemperatuur. Roelof Elzinga en Klaas van der Kooy gingen gezamenlijk op weg. Ze waren zo ongeveer midden in de groep gestart en daarom moesten ze rustig beginnen. Want in de kilometers is het inhalen moeilijk over de smalle betonpaadjes.

Na 2 kilometer was er iets meer ruimte op de route. Roelof kon het tempo iets opschroeven en liep weg bij het groepje waar Klaas in liep. Op weg richting Wijns op fiestpaden door de weilanden kreeg Roelof Durk in het zicht. Roelof kwam op een kleine honderd meter en dat bleef zo. Na 5 kilometer en wind mee zette Roelof nogmaals aan door de nieuwbouwwijk Bilgaard richting Snakkeburen. Roelof kon Durk niet bijhalen en bleef 13 seconden achter hem en liep een tijd van 54:59. Klaas van der Kooy bleef zijn eigen tempo lopen. Hij kon in de laatste kilometer nog even aanzetten en ging in 57:04 onder het finishdoek door.

Het was een mooie loop op een mooie woensdagavond over prachtige paadjes rondom Lekkum. Er was bijna geen verkeer op het parcours en toen de speaker de uitslag van Ajax-Lyon (4-1) bekend maakte na een heerlijke loop kon de avond niet meer stuk.

Sportgroet Roelof