Sieger Jan pakt derde plaats bij 1e Crosstrailloop in De Westereen

Zaterdag 21 januari werd door Sc Fytris voor de 1e maal de crosstrailloop in Zwaagwesteinde georganiseerd. De weersomstandigheden waren ideaal, temperatuur iets boven nul en af en toe brak het zonnetje door dus prima loop weer voor de deelnemers. Er was een parkoers van 3 km uitgezet rondom de skeelerbaan en de voetbalvelden van de plaatselijke sportclubs.

Bij een trailloop word er zo veel mogelijk over onverharde paden gelopen dat was bij deze loop ook het geval. Er waren een paar stukken verhard maar 95% van het parcours was onverhard. Door de kleine klimmetjes en de gladde stukken was het al met al een uitdagend parcours.

Om twee uur klonk het startschot met 50 deelnemers aan de start die konden kiezen uit 1, 2, 3 of 4 ronden. Vier leden en twee gastleden van Loopgroep Dokkum gingen van start. Sieger Jan Cuperus, Dedde de Jong en Roelof Elzinga gingen voor de drie ronden. Ed Velderman, trainer van de loopgroep en een ervaren trailrunner, koos voor de maximale afstand van 4 ronden.

Sieger Jan loopt op alternatief schoeisel, namelijk op Vibram Five Fingers. Met deze schoenen traint hij al een tijd. Hij kan daarmee goed uit de voeten en het bevalt hem prima op deze nog niet zo bekende loopschoen. Voor Sieger Jan was het ook voor de eerste maal dat hij aan een trailrun meedeed, maar net zoals Roelof en Dedde is hij wel gewend aan zachte ondergronden. Denk hierbij aan de stranden van Ameland, Terschelling en Egmond waar de heren ook verschillende keren een wedstrijd hebben gelopen.

 

Sieger Jan ging voortvarend van start. Hij kon zijn tempo over drie ronden prima vasthoudenen liep een mooie tijd van 44:35. Hiermee pakte hij de derde plaats op deze 9 km.

Dedde liep de eerste paar honderd meter met Roelof op en ging daarna versnellen en finishte vlak achter Sieger Jan met een tijd van 45:15. Roelof had anderhalve ronde gelopen en besloot in plaats van 3 ronden voor 2 te gaan. Hij heeft nog een beetje conditieachterstand na een geplaagd 2016 met blessureleed en gezondheidsproblemen. In dit nieuwe jaar heeft hij positief de draad weer opgepakt en met een finishtijd over 2 ronden van 34:20 was hij niet ontevreden.

 

Onze ervaren loper op de trail Ed kon de de vier ronden net niet binnen het uur volbrengen maar liep een gedegen race in 1:00:55.

De tijden van onze gastleden waren ook goed. Tracy van der Ploeg werd derde op de 6 km in een tijd van 33:25 min. Tiny Wouda liep de 12 km in 1:05:50.

 

Opmerkelijk was dat dit keer een dame die snelste was op de 12 km en alle heren achter haar liet. Hinke Schokker liep een uitstekende tijd van 50:42.

Het was een prachtig crosstrailloop en zeker voor herhaling vatbaar. Voor de prestatie kregen alle deelnemers een Kroon leverworst mee naar huis.

Sportgroet Roelof