Andries Damstra loopt PR bij Be Quickloop in Dokkum

Vrijdag 13 januari hadden Jan W, Ed, Rommert en Roelof het parkoers gepijld voor de 30e Be Quickloop. Het was te hopen dat de weersverwachtingen goed uit zouden pakken want bij sneeuwval of gladde wegen kan de loop geen doorgang vinden. De pijlen zijn dan niet zichtbaar en op 75% van het parkoers word niet gestrooid. Zaterdagmorgen de 14e waren er geen gelukkig problemen om de loop af te lassen. De pijlen waren nog goed zichtbaar en er was geen sprake van gladheid.

Om 10:45 gingen de jongste deelnemers van start op de 1 km. In totaal kwamen 12 lopertjes in actie met als winnaar Remco Swart uit Dokkum in een tijd van 4:06. Het snelste meisje was Fione de Jong in 4:59.

 

De 2,5 km was wel heel dun bezet. Veel voetballers van Be Quick die anders deze afstand lopen hadden verplichtingen bij het zaalvoetbal en daarom verschenen maar twee dames op deze afstand aan de start. Tsjetty Visser liep 12:39 en Femke Hoogland 14:06.

De opkomst bij de 5 km was goed. Er stonden 57 lopers aan de start. De winnaar op deze afstand was Reinier Hitzert met een snelle tijd van 21:17. Clubleden Reina Hes en Jilles Bijlstra liepen de gehele afstand gezamenlijk op en gingen in een tijd van 32:44 de finishboog door.

 

Het grootste aantal lopers kozen voor de 10 km. In totaal gingen 88 van start. De winnaar op deze afstand was Marten Jan Ernst met een zeer snelle tijd van 37:44 kwam hij over de meet. Jaap Baalbergen ging als eerste clublid over de finish in 46:21 wat de tweede tijd ooit was voor hem bij de Be Quickloop.

Onze trainer Ed had Pieter Visser de opdracht gegeven om de eerste helft van de 10 km iets rustiger te beginnen en daarna te versnellen. Dit pakte prima uit. Pieter liep een prima tijd, in 46:58 ging hij over de finish. Dedde zat in het kielzog van Pieter en finishte in dezelfde tijd. Trainer Ed liep zelf ook een prima tijd. Hij finishte in 49:29. Peter Pranger liep een solide race met als tijd 53:06. Vlak daarachter zat Durk Gros met 54:00. Gastlid uit Sneek, Thea van der Meulen, bleef dicht in de buurt van Peter en Durk met 54:36. Gastlid Bauke Keekstra liep de 10 km in 1:03:52.

De halve marathon ging 11:00 van start met een deelnemersveld van 32 lopers. Het weer was bij de start nog prima, maar onderweg kregen deze lopers een paar fikse sneeuw- en hagelbuien voor hun kiezen. Het werd dus een pittig loop voor deze mannen en vrouwen. De snelste man was Jan van der Meulen in 1:25:46 uur. Gerry Visser Borne was de snelste dame. zij klokte een tijd van 1:42:49.

Andries Damstra was de enige deelnemer van de loopgroep die de 21.1 km liep. Maar dit deed hij uitstekend. Ondanks de pittige omstandigheden en een niet supersnel parcours zette hij toch maar een nieuw PR neer. Andries ging met een tijd van 1:30:31 over de finish en dat leverde een vierde plaats op. Als hij zo blijft trainen dan kunnen we binnenkort nog snellere tijden en podiumplekken verwachten.

Al met al was het weer een zeer geslaagde Be Quickloop met dank aan alle 26 vrijwilligers die mee hebben geholpen om deze loop weer mogelijk te maken.

Sportgroet Roelof