De halve van Egmond

Op zondag 8 januari vertrokken wij, Dedde de Jong en Jaap Baalbergen, traditiegetrouw richting Egmond aan zee. Dedde om zijn 26e halve van Egmond te lopen en Jaap gaat voor zijn 7e. Deze winterloop is een echte klassieker, dit jaar met een record aantal deelnemers van 16.000. De omstandigheden zijn ieder jaar anders. Harde wind, hoog water, sneeuw, kou, alles is mogelijk. Dit jaar een matige wind in de rug, droog weer en 7 graden Celsius; kortom ideaal loopweer.

Om 9:15 vertrokken wij vanuit het heitelân naar Egmond aan de Hoef waar we rond 10:30 uur arriveerden. De fietsen werden afgeladen en de beenspieren opgewarmd tijdens het ritje naar Egmond aan zee.

De laatste krentenbol werd weg gehapt, de loopkleding aangetrokken en daarna ging het richting boulevard / strand voor de fotoshoot.

Op het strand lagen over tientallen kilometers verspreid enorm veel zeesterren. Een bijzonder gezicht. Wij hadden nog nooit zoiets gezien.

 

Zo rond 12:30 uur werd het startvak opgezocht. Het blijft een machtig gezicht een boulevard vol enthousiaste lopers. De wedstrijdlopers voorop, dan de businesslopers en tenslotte de recreanten. Om 12:45 klonk voor ons het startschot en konden we los. Al vrij snel gingen we het strand op dat mooi stevig was. Het was wel zaak om een beetje uit de lijn van de zeesterren te blijven. We gingen op het strand mooi gelijk op en liepen onder de 5 min/km.

 

Bij Castricum verlaten we het strand en komen we in het duingebied. Hier is het altijd wat dringen en moeilijk om je tempo vast te houden. Later wordt het beter en lukt het Jaap weer onder de 5 min/km te lopen. Dedde merkt dat hij wat te weinig kilometers in de benen heeft om lekker tempo te maken. Wat vooral voorop staat is plezier beleven aan dit evenement.

Dan komen die lastige laatste drie kilometers met twee pittige klimmetjes op de Bloedweg en de boulevard. Nog één keer alles uit de kast halen. Het lukt ons en Jaap finisht in 1:44:52. Dedde klokt 1:53:41 Met een mooie plak om de nek dribbelen we richting kleedbox voor een koude douche. Gelukkig fietsen we ons weer warm en rijden we zonder al te veel oponthoud weer richting Dokkum waar we net voor de warme prak arriveren. Het was weer een mooie dag.